Vedkök nr 1
[071007]

En fördel med ett "vedkök" att man inte behöver bära på något bränsle utan det plockas i skogen, vilket håller nere packvikten. Och som med allt annat kan även ett vedkök göras på många olika sätt - varav detta är ett.

Konservburk
Köket görs av helt vanliga konservburkar, och själv har jag två stycken kök i varierande storlek.

Lilla burken:
Ø 85 mm, 110 mm hög.

Stora burken:
Ø 105 mm, 130 mm hög.

Vikt
Vikten på det stora köket blev ca 125 gram och det lilla ca 85 gram (inkl. stödben och burkhållare).

Att tända köket
För att tända köket används t ex träspån, ris eller näver och sedan är det bara att mata på med lite tjockare pinnar (runt 4-10 mm tjocka och ca 5-7 cm långa). A och O är att vara noga med förarbetet och ha allt väl förberett innan köket tänds. När det gäller att göra upp eld försöker jag att leva efter tesen - 1 tändsticka 1 eld. Och det brukar fungera i de flesta fall.

En näve träpinnar räcker för att koka upp några dl vatten, och det bryter man lätt till på nolltid. Och vem bryr sig att det tar några minuter att koka upp vattnet? Inte jag i alla fall.

Så här kan man göra ett vedkök:

  1. Markera och gör det stora hålet i framkant. Använd metallsåg, fil, plåtsax, tång etc.
  2. Borra ett antal hål i botten. (Ø 2-3 mm)
  3. Borra ca 5 st hål i bakkant (Ø 7-10 mm). Ca 2 cm mellan hålen.
  4. Borra hål för stödbenen. Ca 2 cm mellan hålen.
  5. Gör stödbenen av ståltråd (3 st).
  6. Gör ett kastrullstöd av ståltråd, eller ställ kastrullen direkt på burken.

Vedkök nr 1 (pdf-fil 22 kB)

Copyright 2007 Anders Jonsson
www.andersj.se


Ett enkelt vedkök kan t ex som här göras av vanliga konservburkar.


Granris och en näve småpinnar är allt som behövs för att koka upp några dl vatten.


Det tar inte många minuter att koka upp vattnet. För att minimera brandrisken kan köket ställas på en sten, sand, jord eller en bit folie. Även kastrullen är en kasserad konservburk.


Stödbenen gör att köket står stadigt och kommer upp en bit från marken.


Några små hål i botten ger bra drag i burken och hög förbränning. De stora hålen på sidan av burken (ca 5 st) är placerade mitt emot öppningen och de riktas mot vinden.


Stödbenen görs av ståltråd (Ø ca 2 mm). Trådbitarna är ca 15 cm långa och för att få den runda formen på mitten kan tråden t ex vikas runt ett rör.


När köket skall användas sticks stödbenen in genom hålen och de sitter mycket stadigt.


Kastrullen/burken kan t ex ställas på ett stöd av ståltråd.


Kastrullstödet (ståltråden).


I framkant är tråden bockad inåt och nyps fast i öppningen.