Tamoj nr 2

 

Tamoj nr 2
[090125]

Här är en liten mini-tamoj som man kan göra själv. Storlek, dimension och utformning kan naturligtvis anpassas efter egna önskemål och det material man har att tillgå. Som sagt, det är ett exempel.

Ni som nu undrar över ordet "tamoj" så är det inget nytt ord, utan det använde vi redan på 70-talet. Var det kommer ifrån vet jag dock inte.

Min önskelista/ kravspecifikation:

 • Låg vikt
 • Enkel att göra själv
 • Säker att använda
 • Skall rymmas i ett litet kokkärl
 • Ha säkerhetslina (minskar risken att den kan komma bort)

Förslag på tänkbart material:

1 st tunn aluminiumplåt (ca 2 mm tjock)
2 st skruvar, M3, gärna försänkta
1 mutter, M3
2 st brickor, M3

1 st lina (ca 30 cm lång)

Så här kan man göra:

 1. Markera och rita av delarna på plåten.
 2. Såga eller klipp till dem och jämna till alla kanter och hörn med fil och slippapper.
 3. Borra hålen. Försänk hålen i ena gaveldelen om du använder försänkta skruvar.
 4. Man kan även borra ett antal större hål i de två gaveldelarna, vilket gör att tamojen svalnar snabbare och ett av hålen kan användas som linfäste.
 5. Sätt skruven i bakkant på plats och skruva fast muttern. Denna mutter fungerar som distans mellan gaveldelarna så mittdelen löper fritt mellan dem. Muttern måste alltså vara tjockare än mittdelens plåttjocklek. Om inte, lägg till en eller flera brickor.
 6. Sätt den andra gaveldelen på plats och dra fast skruven. Man kan antingen gänga hålet med en gängtapp, använda en gängpressande skruv eller helt enkelt dra fast skruven i hålet i gaveldelen. Är skruven för lång är det bara att såga av den och fila ytan.
 7. Nu är det dags att montera mittdelen. Sätt mittdelen på plats och placera en M3-bricka på var sida av mittdelen. Dra fast skruven, men inte för hårt. Kontrollera att mittdelen rör sig lätt och fint.

  Ett annat sätt för att fästa skruvarna är att ha muttrar på utsidan.
 8. Fäst säkerhetslinan genom ett av hålen.

Tamoj nr 2 (pdf-fil 11 kB)

Copyright 2009 Anders Jonsson
www.andersj.se


Min lilla mini-tamoj ryms lätt i konservburkskastrullen. Burkens diameter är ca 100 mm.


Tamojen består av tre plana plåtbitar. Vikt: 12 gram. Hålen i skaftet gör att den svalnar snabbare om den skulle bli varm. Naturligtvis kan även mittdelen hålas.


Ett sätt är att skriva ut ritningen på papper och limma fast den på ett tjockare papper (använd t ex spraylim eller limstift). Klipp eller skär sedan ut delarna med sax/kniv och använd dem som mallar för att markera formen på plåten. Inget mätande behövs, utan det är bara att markera formen och hålen på plåten.


Tamojen nyper fast bra och sitter stadigt.

Translate »