Kartfodral [030223] Med ett kartfodral har man alltid kartan till hands. Gör man det själv kan man anpassa storleken för att passa en viss typ av karta. Det kan vara små fodral för de mindre fjällkartorna till större för orienteringskartor och gröna kartan. Storleken anpassar man alltså efter behov och önskemål. Så se mina mått här som ett exempel. Detta kartfodral har plastglas fram och bak, vilket gör att man ser kartan från båda hållen. Har man digitala kartor i sin datorn, som man kan skriva ut på papper, kan man ha en karta fram och en annan bak.

Med ett kartfodral är kartan alltid nära till hands. Här fastsatt på ryggsäcken med ett "snabbfäste".

Så här kan man göra:
  1. Klipp till en bit mjukt plastglas (vinyl för fönster på tält, båtkapell m.m.). Storlek 200 x 460 mm. Vik plasten enligt fig. 1 och tryck till vikkanten.
  2. Kantbanden görs av två 40 mm breda och 240 mm långa tygremsor. Till detta fodral använde jag en bit M90-tyg som jag hade liggande.
  3. Fukta tyget (med en dänk-/blomflaska), vik det fyrdubbelt och pressa ihop med ett strykjärn.
  4. Sy fast kantbanden längs långsidorna. Sicksacka nederkanten så att tyget inte fransar sig. Man kan även ha ett kantband i nederkant om man vill.
  5. Klipp till locket. I detta fall en tygbit med måtten 210 x 120 mm (sömsmån inräknad). Vik tyget dubbelt (rätan mot rätan), och sy ihop kortsidorna (5 mm sömsmån).
  6. Vräng locket, pressa och sy en raksöm längs kanten runt om. Sicksacka klippkanten.
  7. Vik locket 20 mm (i klippkanten)och pressa med strykjärn. Sätt locket på plats och sy fast med en raksöm ca 15 mm från vikkanten.
  8. Gör hål i de övre hörnen (med huggpipa eller håltång) och sätt dit öljetter. Knyt fast en passande rem eller lina som du kan na runt halsen. Eller så kan du använda "snabbfästet".
   

"Snabbfäste" för enkel fastsättning på ryggsäcken etc. Denna typ av fäste kan givetvis användas till andra prylar som man vill ha nära till hands.

Delarna till "snabbfästet".

"Snabbfästet" är på plats.

   
Translate »