Lägersko - nr 1 (låg modell)
[040919]

När man är ute på vandring brukar man antingen ha kängor eller lågskor. Men när man har slagit läger kan det vara skönt att ha något luftigare och lättare på fötterna. Själv använder jag oftast kängor. Och sandaler eller gummiskor vill jag inte släpa på då de väger mycket och tar plats i packningen.

Ytterligare en nackdel med sandaler är att man lätt blir blöt och smutsig om fötterna, om det t ex är dagg, och då är det inte bara att hoppa ner i sovsäcken igen om man t ex har varit tvungen att gå på toa på natten. Av samma anledning gillar jag inte idén att sätta linor på en vanlig skosula och ha som lägerskor vilket vissa gör.

Jag ville ha ett par enkla och lätta fotskydd så fötterna och stumporna inte blir blöta och fulla med barr och annat jox och som jag snabbt och lätt kan dra på mig om jag t ex behöver gå på toan på natten, skall hämta vatten, diska osv.

Min önskelista/kravspecifikation med det jag vill uppnå med de enkla lägerskorna var:

  • Låg vikt
  • Ta liten plats i packningen
  • Liksidiga, dvs. ingen vänster-/högersko
  • Lätta att använda i mörker
  • Luftiga
  • Oömma
  • Skall kunna användas med strumpor och sockar på fötterna
  • Skall skydda foten/strumporna mot dagg, väta, barr, grus, sand, jord, snö och annat på marken
  • Är inte tänkta att gå långt med

Lösningen
Min lösning blev dessa lägerskor. Nu är det kanske inte skor i ordets rätta bemärkelse, utan mer fotskydd. De är alltså INTE tänkta att gå längre sträckor med, utan används ENDAST när jag har slagit läger, i kåtan osv. Vikten är låg och de tar i stort sätt ingen plats alls i packningen.

Jag valde att göra dem liksidiga, dvs det är ingen vänster- och högersko, utan de kan sättas på vilken fot man vill. Detta underlättar i mörker då det bara är att dra på sig dem.

Då väven inte är töjbar måste öppningen göras så stor att foten (med strumpor) kommer i, därav sidostyckets form och breda öppning.

Material
Material kan vara tunn bomull/polyesterväv, Gore-tex, Paclite, nylon, ripstop eller liknande. Tänk bara på att väven måste kunna "andas" för annars kan det bli kondens. Botten gör man t ex av en grov nylon-/polyesterväv. Sömmarna kan tejpas om man vill att de skall bli riktigt vattentäta.

Sula
Skall man bara gå omkring i anslutning till tältet/kåtan så behövs ingen "riktig" sula utan det räcker med den kraftiga väven under. Man kan givetvis komplettera med en sula som antingen kan ligga löst inne i skon eller så limmar man fast den på under-/utsidan med t ex kontaktlim. Material till en sula kan vara en bit liggunderlagsplast, filtsula, gummi eller liknande.

Öppningen
För att dra åt skorna runt benet kan man i öppningen ha ett vanligt skosnöre, resårband eller gummilina, ev med linstopper. Vikt Vikten på dessa lägerskor hamnade på 50 gram (för ett par). Med en tunnare väv kan de givetvis bli ännu lättare.

Höjd på skaftet
Skaftet kan antingen göras högt eller lågt. Detta är den låga modellen. Gäller det en vintertur kan man ha ett par med högre skaft som skyddar bra mot snö och fukt.

Storlek
Längden på bottendelen i detta exempel är 27 cm vilket ungefär motsvarar skostorlek 42. Vill du ha en annan storlek kan mönstret t ex förstoras/förminskar i en vanlig kopiator. Skriver du ut ritningen på papper från datorn kan man ofta ändra utskriftsformatet och skala bilden upp eller ner.
Storleken anpassas så man får plats med två par strumpor.

Så här kan man göra:

  1. Klipp till 4 sidostycken (2 vänster, 2 höger) och 2 sulor. Gör ev. även 2 sulor av liggunderlagsplast, filt, gummi eller liknande om du vill ha det. Detta kan man givetvis komplettera med i efterhand om man vill.
  2. Fålla kanten till kanalen i öppningen genom att klippa jack i sömsmånen, vik därefter in kanten aviga mot aviga, pressa och sy. Detta görs i fram- och bakkant.
  3. Vik in kanten i öppningen aviga mot aviga 10 mm, pressa. Vik sedan ytterligare 20 mm så det bildas en kanal. Sy en stickning längs innerkanten.
  4. Lägg ihop sidostyckena räta mot räta och sy ihop dem i fram- och bakkant. Sicksacka sömsmånen om det behövs.
  5. Vik sömsmånen åt ena sidan och sy en stickning längs sömmen från rätan. Både fram och bak.
  6. Nåla ihop sidostycket och sulan räta mot räta och sy ihop dem runt om.
  7. Vik sömsmånen uppåt och sy en stickning längs sömmen.
  8. Trä i ett resårband, gummilina, skosnöre eller liknande i kanalen. Klart!


Lägersko nr 1 - sula (pdf 8 kB)
Lägersko nr 1 - sidostycke (pdf 6 kB)


Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Lätta lägerskor som håller fötter och stumpor torra och rena. Och hopvikta tar de i stort sätt ingen plats alls i packningen. Skall de användas på vintern görs skaftet gärna högre och med en sula (lägersko nr 2).


Mönstret tejpas fast på väven (avigan) och sy- och klipplinjen markeras med en penna/krita. Väven är från ett gammalt skidfodral.


Dags att sy ihop sidostycke och sula. Väven till sidostycket är här en lite grövre bomull-/polyesterväv.


Liten packvolym och låg vikt. Detta är båda skorna, alltså ett par.


Dessa lägerskor är ett sätt för att slippa få sockarna fulla med barr och annat skräp.

Translate »