Lock nr 1
[050904]

På vandring, i kajaken etc är ett sätt för att förvara och ha dricksvatten till hands att använda vanliga engångsflaskor. Det är en bra, enkel och billig lösning. Har flaskan slang kan man dessutom dricka lite men ofta. Men risken finns att locken tappas och kommer bort.

Här är ett litet tips hur locken kan säkras i gummilinor.

Linfäste
Linfästet på locket kan t ex göras av en liten plastkloss, en träbit eller något annat passande. Man kan t ex såga till en liten bit av en kasserad isskrapa (modell plastskiva som används till bilar). Materialet till det u-formade fästet (se bild nr 4) kommer t ex från en kasserad isskrapa.

Lina
Med fördel används en tunn gummilina.

Så här kan man göra:
Såga till en lagom stor kloss och borra hål för linan. Fasa och runda alla kanter med fil eller sandpapper. Limma fast linfästet på locket, t ex med epoxy eller liknande. Trä i linan och gör en ögla i änden så linan kan fästas på flaskhalsen. Klart.

Copyright 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se


Ett lock till vattenflaskan, som är säkrad med en kort lina så det inte kan komma bort, göra man på några minuter.


Locket kan t ex användas som extralock till vattenflaskor med slang. Skall jag ta bort slangen från flaskan, vilket jag alltid gör när jag slår läger och flaskan skall användas vid matlagning, fyllas med nytt vatten osv, så är extralocket nära till hands. Dessa vattenflaskor är smala engångsflaskor (f.d. saftflaskor) som rymmer 1 liter.


Dessa lock är även praktiska att ha till plastpåsar med lock. Se tidigare tips på detta.


Några olika linfästen. Till vänster ett linfäste som är gjort av en plastbit (från en kasserad isskrapa) som värmdes med varmluftspistol och bockades till ett U, i mitten ett fäste av trä och till höger ett fästa av en liten bit plexiglas. Man kan givetvis göra på många andra sätt. Man tager vad man haver helt enkelt.


Ett lock i närbild.

Translate »