Ryggsäck - lightmodell nr 1
[031214]

Ryggsäcken är en av de prylar i friluftsutrustningen som i regel väger en hel del. Och om man vill optimera sin utrustning och vandra lätt så finns det mycket att vinna på genom att sy en egen ultralätt ryggsäck. Här är en variant.

Kravspecifikation/önskelista
Jag började med att göra en enkel kravspecifikation med det jag ville uppnå med min ryggsäck:

  • Låg vikt, max 500 gram
  • Litet format tom
  • Ren och rak design med få delar
  • Diskreta och mörka färger
  • Enkel att hantera i dagsljus och mörker
  • Förberedd för vätskesystem/flaskor
  • Bakstycke som kan ändras
  • 1-3 fickor på utsidan för småprylar

Utformning
En ryggsäck kan göras och utformas på tusentals olika sätt men efter att ha funderat och gjort några skisser blev jag nöjd med designen och gjorde en pappmodell i skala 1:1 som jag kunde vända och vrida på och prova på ryggen. Då kunde jag kontrollera att måtten var rätt och att ryggsäcken och bärsystemet satt bra och passade min rygg.

Designen är ren, rak och har få delar och detaljer. Allt för att spara vikt. Samtidigt ville jag ha bra bärkomfort så bärremmar och höftbälte är kraftiga och stoppade.

Fickor
Jag valde att ha två sidofickor av mesh där jag kan placera sådant som jag vill ha nära till hands. Det kan vara vattenflaska, fika, frukt, mössa, vantar, kamera, vindjacka osv. Vill man få ner vikten på ryggsäcken ytterligare kan man givetvis hoppa över fickorna. Samtidigt väger de endast 12 gram/st så därför valde jag att ha dem.

Vätskesystem
Flaskor eller påsar med vätska kan antingen placeras i sidofickorna eller inne i ryggsäcken. I överkant på bakstycket finns en regnskyddad genomföring där man kan trä igenom sugslangen från en flaska eller vätskepåse i ryggsäcken.

Material
När det gäller väv så gjordes denna ryggsäck av tre olika vävtyper. Kraftig Oxford till bärremmar, höftbälte och bakstycke, mellantjock väv (140gr/m2) till botten och tunn väv (70 gr/m2) till säck och rullstängning. Fickorna är gjorda av mesh (70gr/m2). Remmarna är 18 och 25 mm breda. Givetvis kan man sy denna ryggsäck i kraftigare och andra material om man vill.

Jag hade först tänkt att använda väv från ett gammalt fjälltält, men då jag ändå skulle beställa väv och annat från Shelby till andra projekt så köpte jag även väv till ryggsäcken. Priset var 32 respektive 45 kr/meter och det är ju klart humant. Tältväven får jag använda nästa gång och till andra projekt.

Volym
Ryggsäcken rymmer ca 40 liter men den 30 cm höga rullstängningen i överkant gör att volymen kan ökas ytterligare ca 10-15 liter. Fickorna rymmer ca 1,7 liter vardera.

Vikt
Ett av grundkraven var att vikten i grundutförandet inte skulle överskrida 500 gram. Det blev 450 gram. Genom att använda ett tunnare material till bärremmar, höftbälte och bakstycke och hoppa över fickor och gummilinor hade jag kunnat pressa ner vikten ytterligare en bit om jag hade velat.

Innan jag satte igång med att sy ihop delarna vägde jag dem en och en på en digital våg och gjorde en summering av totalvikten. Så jag redan från början kunde vara säker på att hamna där jag hade tänkt mig viktmässigt.

Flexibelt bakstycke med möjligheter!
För att få en mjuk stoppning mot ryggen finns det, mellan bakstycket och själva säcken, ett fack där man skjuter ner och placerar sitt hopvikta liggunderlag.

För att ge utrymme för ytterligare experimenterande har jag dessutom gjort en egen lösning där jag med kraftig kardborre kan fästa olika typer av lösa ryggplattor (meshkuddar) med liggunderlagsbitar på backstycket. Detta för att få maximal luftgenomströmning och ventilation mellan rygg och säck. Nu kan jag helt fritt och enkelt prova olika typer och former av ryggplattor. Normalt har lightryggsäckar ganska ofta spartanska och platta bakstycken. Ryggplattorna är extra tillbehör och behöver inte användas om man inte vill.

Handhavande
Då lightprylar i regel är gjorda av tunnare och lättare material så kräver detta ett lite mer ordnat handhavande jämfört med traditionell utrustning!

Sömnadsarbete
Med normala och grundläggande sömnadskunskaper är det inte några problem att sy en ryggsäck. Men att sy i flera lager väv och remmar samtidigt ställer lite högre krav på symaskinen. A och O är givetvis som vanligt att vara noggrann och förstärka och fästa alla utsatta ställen och delar ordentligt.

Ingårilista
I ingårilistan finns alla ingående delar sammanställda.

Denna ryggsäck har jag gjort efter mina personliga funderingar, önskemål och krav. Du får givetvis göra på ett helt annat sätt.

Ev. kommer jag framöver att göra en steg-för-steg-beskrivning hur denna ryggsäck kan sys och en ritning med alla mått. Även några bilder till kommer.

Detaljbild nr 1 (framifrån) >>
Detaljbild nr 2 (bakifrån) >>
Detaljbild nr 3 (från sidan) >>


Design (pdf 195 kB)
Sid 1, Sido-/framstycke (pdf 350 kB)
Sid 2, Bakstycke (pdf 350 kB)
Sid 3, Ryggsäckens delar (pdf 350 kB)
Sid 4, Remfäste, höftbälte (pdf 330 kB)
Sid 5, Axelband (pdf 350 kB)

Alla 6 sidorna (pdf 665 kB)


Ingårilista (pdf 4 kB)


Copyright 2003 Anders Jonsson
www.andersj.se

Lightryggsäck 40-50 liter.
Vikt 450 gram.
I överkant på bakstycket finns en genomföring för vätskeslang.
Framifrån
På bakstycket finns 5 st fastsydda kardborreband (mjuka delen) där jag kan fästa olika typer av lösa ryggplattor.


Här bakstycket med fastsatta "ryggplattor" för maximal ventilation och luftgenomströmning mellan rygg och säck. Ryggplattorna är extra tillbehör och ryggsäcken kan givetvis användas utan dem.


De lösa ryggplattorna, med liggunderlagsbitar inuti, är klädda med kraftig mesh. Denna lösning ger stor frihet att prova olika former, storlekar och typer av luftkanaler osv. Vikt 20 respektive 30 gram.


Ryggplattorna fästs på ryggsäckens bakstycke med bred (25 mm) och kraftig kardborre och de sitter som berget. Här baksidan på den nedre ryggplattan.


Liggunderlagsbitarna inne i ryggplattorna (meshpåsarna) kan bearbetas på olika sätt för att öka ventilationen och minska anliggningsytan mot ryggen. Den övre har stansade hål gjorda med en vässad rörstump och den undre har vertikala spår gjorda med en mattkniv. Tjocklek 15 mm.


För att slippa hål från nålar i väven tejpades mönsterdelarna fast med maskeringstejp.


Fickorna nålades inte fast på säcken utan maskeringstejp användes för att markera deras placering. Sedan hölls de på plats med händerna och syddes fast. Övriga delar till säcken nålades ihop i sömsmånen.


Pappmodellen.


Translate »