Sovsäcksquilt nr 1
[041114]

När man är ute och vandrar under sommarhalvåret , t ex i skogsterräng, behöver man ofta ingen sovsäck utan det räcker gott och väl med ett lätt och lagom stort täcke, eller quilt (täcke på engelska) som man också säger ibland. En quilt är helt enkelt ett täcke som man lägger på/runt sig, och den består normalt av en tunn ytter- och innerväv med fiber- eller dunfyllning emellan.

Riktlinjer på tänkbara mått är:

Bredd: ca 100 - 120 cm
Längd: ca 180 - 200 cm

Fördelar med quilt/täcke

  • Stor rörelsefrihet när man sover
  • Enkel och oöm lösning
  • Sovställningen kan lätt varieras
  • Vikten kan bli låg
  • Packvolymen kan bli liten
  • Kostnaden kan bli låg
  • Temperaturen kan lätt regleras

Några olika sätt att sova med quilt/täcke

  • Ligg på liggunderlaget och lägg quilten på/runt dig
  • Ligg i ett sovsäckslakan och lägg quilten på/runt dig
  • Ha liggunderlaget och quilten i ett sovsäcksöverdrag

Sovteknik
Till skillnad från en sovsäck, som ligger fixerad runt kroppen, kan en quilt glida av kroppen om man rör sig mycket i sömnen. Så det kan behövas lite träning innan man hittar tekniken och får quilten att ligga kvar hela natten. Men är det varma sommarnätter kan det samtidigt bara vara skönt att ha en del av kroppen bar.

Grundtanken
Min grundtanke var att göra en enkel, oöm och lätt variant med liten packvolym som jag kan ha på mina skogsvandringar under sommarhalvåret. Och att den givetvis håller mig varm.

Jag fick en idé
När jag satt och skissade på några olika quiltmodeller fick jag en idé. Kan man inte göra en enkel typ av quilt av en vanlig billig sovsäck? Om man klipper bort dragkedjan och annat onödigt och har kvar fotdelen? Har sovsäcken bara en bra grundform, syntetväv och hyfsad fyllning så borde det bli bra. Detta måste givetvis provas. Det skulle bli en "sovsäcksquilt".

Sovsäcksquilten
På Jysk köptes på rea en billig sovsäck med nylonväv och Dupont Thermolite-fyllning. Ovan- och undersidan var liksidig, dvs båda sidorna var sydda och utformade på samma sätt och sömmarna var inte genomsydda. Komforttemperaturen var angiven till +20 - +6 grader C. Extremtemp. till +1 grader C (vilket man får ta med en nypa/hink salt). Men själv är jag inte frusen av mig.

Efter att ha satt saxen i sovsäcken och sytt om den sjönk vikten från 900 gram till ca 560 gram. Och ändå är det inte direkt mycket material som klipptes bort. Fotdelen behölls intakt så att jag kan sticka in fötterna och så hålls täcket/quilten bättre på plats över kroppen och benen.

Att göra denna sovsäcksquilt var ett mycket lätt projekt och det tog inte många minuter.

Jag använder denna quilt/sovsäck på mina sommarturer och det fungerar mycket bra. Jag kommer även att göra en tjockare variant som jag kan ha under vår och höst.

Så här gjorde jag:

  1. Ovandelen på sovsäcken veks ut och lades plant på golvet. Sedan tog jag en lång linjal/bräda och drog ett sträck (sylinje) tvärs över hela sovsäckens bredd med en vattenfast penna.
  2. Ytter- och innertyget nålades ihop utanför sylinjen och jag sydde sedan ihop dem längs sylinjen. Detta för att ytter-/innertyget och fodret skall hålla ihop när jag klipper bort det överflödiga materialet.
  3. Det överflödiga materialet utanför sylinjen klipptes bort.
  4. En söm syddes innanför blixtlåset och blixtlåset klipptes sedan bort.
  5. Alla klippta kanter veks och fållades. Ett annat sätt är sy fast ett kantband längs de klippta kanterna.

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Enkel "sovsäcksquilt" med liten packvolym och låg vikt.


Den rundade ovandelen på sovsäcken klipptes bort och kanten fållades.


Ovandelen (huvan), blixtlås, vindklaff och annat onödigt klipptes bort och vikten minskade med ca 340 gram.


Fotdelen behölls intakt.


Från 900 gram till 566 gram inkl. packpåse (20 gram).

Här nedan är två andra tänkbara sätt att utforma en quilt.

Translate »