Vätske-/prylryggsäck
[030331]

Gamla friluftsprylar behöver nödvändigtvis inte slängas eller bli liggande utan kan ibland, med ganska lätta medel, få nytt liv. Kanske som något helt annat.

På en av mina turer till den lokala andrahandsaffären köpte jag en mindre ramryggsäck av äldre modell med grå stålram och två stora sidofickor.

Nu är det kanske inget som man normalt hoppar högt av glädje över att hitta, men som utgångsmaterial för att sy en "vätskeryggsäck" var det ett riktigt kap. Detta då jag kunde utnyttja den befintliga och redan färdigsydda ytterfickan, och att den även innehöll allt övrigt material som jag behövde i form av kraftig väv, remmar, axelrem, beslag osv.

Och efter en stunds skissande, mätande, klippande och sömnad var vätskeryggsäcken klar. Arbetet tog inte mer än några timmar en lördagskväll hemma i vardagsrummet, och det var hur kul som helst!

Vätske-/prylryggsäcken använder jag när jag cyklar MTB eller tar en tur i skogen. Då vill jag inte ha en ryggsäck som täcker hela ryggen, utan en smal och slimmad variant som bara rymmer det allra nödvändigaste, som t ex en vattenflaska/vattenpåse med slang, handskar, tilltugg, cykelpump, reparationsprylar, kamera, kikare, karta och mobiltelefon.

Så nu har jag en helt perfekt vätske-/prylryggsäck till ett pris av endast 50 kronor.

Storlek och vikt:
Bredd: 20 cm
Höjd: 37 cm
Vikt: 235 gram

Nu kan man sy en vätske- och prylryggsäck på många sätt. Men här ett sätt om man som jag utgår från en gammal hederlig Haglöfsryggsäck.

Ryggstoppning
Genom den bakre fickan med kardborrestängning trär man in en bit liggunderlagsplast som stoppning och skydd mot ryggen.

Copyright Anders Jonsson 2003


Några delar från en gammal hederlig ramryggsäck fick nytt liv som slimmad vätskeryggsäck med plats för div småprylar.


Ryggsäcken klipptes i bitar. Här syns fram- och bakstycket till vätskeryggsäcken.


Den färdiga vätske-/prylryggsäcken sedd bak- och framifrån.

Translate »