Tält UL 1 - del 1 (version 1.0)
[051106]

Här är fakta om UL 1, ett litet och lätt tält för 1 person. Framöver kommer jag att komplettera detta tält med ytterligare några tillbehör men det kommer i del 2. Även denna sida kommer säkert att uppdateras och kompletteras några gånger framöver. För det är kanske saker som bör beskrivas mer och bättre.

Jag ser detta som ett testtält, dels för att jag ville testa designen och mönstret och så vill jag prova lite olika idéer framöver. Jag har även planer på att utveckla UL 1 och t ex göra större varianter. Så vem vet, blir det kanske både UL 2, UL 3 osv. Skisserna är klara så det är ju egentligen bara att sätta igång :-) Eller varför inte göra ett lätt tunneltält? Det är ju också en kul utmaning! Hmm!?

Och som vanligt, du kan naturligtvis göra på ett helt annat sätt. För vi är alla olika och har olika krav och önskemål när det gäller komfort, storlek, höjd, material, vikt osv. Men du får kanske några idéer och tankar som kan vara till nytta i ditt eget tältskapande .

Utformning och design
När det gäller utformningen så valde jag att göra designen enkel, ren och med enbart raka linjer. Detta underlättar dels när man gör mönstret och så är det mycket lätt att sy ihop delarna då det bara är raka sömmar. Inga kluriga cirkelformade sömmar alltså. Varför krångla till det i onödan?

Jag gjorde ett 20-tal enkla skisser innan jag slutligen bestämde mig för denna modell.

Trådmodell i skala 1:1
Nästa steg, efter att jag hade låst grunddesignen, var att göra en trådmodell i naturligt storlek. Då är det lätt att testa olika mått, vinklar osv. När jag var nöjd mätte jag alla delar med tumstock och vinkelhake och ritade mönsterdelarna i skala 1:10 i datorn.

Då det var första gången jag använde mönstret så var jag givetvis inte helt säker på att jag hade tänkt rätt och om alla mått och vinklar stämde. Det värsta som kunde hända vore om innertältet inte gick att sträcka ordentligt utan att det skulle hänga och slänga. Och det är sådant som man märker först när allt är färdigsytt och man provar tältet för första gången. Och då är det ju lite sent att börja göra justeringar.

Min önskelista/ kravspecifikation

  • God komfort för mig (1 person)
  • Absid på långsidan för prylar
  • Ingång på långsidan
  • Minimal markyta skall behövas
  • Låg vikt
  • Liten packvolym
  • Låg materialkostnad
  • Vandrarstavar som tältstänger
  • Enkel och ren design
  • Lätt att sy
  • Luftventiler runt om
  • Grönt
  • Ljust innertält
  • Två förvaringsfickor i innertältet
  • Torklina i innertältet
  • Skall kunna användas antingen dubbel- eller enkelväggigt. Japp, nu fick ni något att fundera på :-)
  • Prylhylla i innertältet

Storlek
För att hålla nere vikten och packvolymen gjorde jag tältet så litet om möjligt, men samtidigt inte så litet så det blir opraktiskt att vara i. Är det t ex ruskväder och jag blir kvar i tältet vill jag ha bra komfort. Nu har jag sitthöjd i mitten och bra med utrymme i innertält och absid för prylar.

Material
Vilka material man väljer är mycket en fråga om krav, ekonomi, tillgång på lämplig väv, färg och hur och var tältet skall användas. Ett fjälltält måste t ex ha en riktigt rivtålig väv som klarar kraftig vind under lång tid. Håller man däremot endast till i skogsterräng så är kraven kanske inte lika höga då det i regel finns gott om skyddade platser att slå läger på. Då räcker det med en billig och enkel väv.

Till detta yttertält använde jag en grön nylonväv med alu-insida och det gick åt ca 6 meter väv (150 cm bred). Vikt 70 g/m2. Kostnad ca 190 kronor. Väven beställdes från Shelby i Finland.

Även innetältet kan göras i många olika material. Gäller det sommarbruk kan t ex myggnät användas. Andra tänkbara material är Pertex, nylon, polycotton osv. Till väggar och tak använde jag Pertex 4 som är en kondensfri väv. Vikt 55 gram/m2. Längd ca 5,5 m. Kostnad ca 450 kronor. Väven beställdes från Pennine Outdoor i England. Jag passade även på att köpa några meter myggnät (No-See-Um Netting) till ventilerna och innertält nr 2 (luftig sommarmodell).

Färg
Vilken färg tältet skall ha är en smaksak. Vill du synas ordentligt kan yttertältet vara rött, blått, orange osv. Vill du däremot vara mer diskret väljer du grönt, grått osv.
Till innertälet vill jag ha en ljus och varm färg så mitt val blev en gul Pertex 4.

Vikt
Hur tungt tältet blir beror givetvis på vilken väv som används, antalet detaljer, antalet linor osv. Vikten på detta tält blev 1,2 kg. Hade jag sytt yttertältet av lätt silnylon hade totalvikten hamnat under 1 kg.

Innertält: 450 gram
Yttertält: 750 gram
Summa: 1200 gram

Tältstänger
För att sätta upp tältet behövs två tältstänger. Själv använder jag mina reglerbara vandrarstavar och det fungerar helt suveränt. Dessutom får stavarna dubbel funktion. Med hjälp av stavarna kan jag lätt hissa upp yttertältet och jag får då högre takhöjd och en luftspalt mellan duk och mark, vilket kan vara skönt under sommaren.

Ventiler
För att öka luftgenomströmningen och minska risken för kondens kan tältet förses med en eller flera ventiler. Jag valde att ha ventiler i båda gavlarna och en i toppen. Innertältet har ventiler i dörren och i båda gavlarna.

För att stänga ventilluckorna kan kardborre eller dragkedja användas. Själv tyckte jag att det räckte med kardborre denna gång då jag håller till i skogsterräng med detta tält. Gäller det fjäll, vinter och yrsnö är dragkedjor att föredra så de vid behov kan stängas helt. Nu såg jag inget behov av att ha helt täta luckor, och så ville jag hålla nere vikten.

Dörr - yttertält
En av många frågor är om dragkedjan på yttertältet skall placeras på absidens vänstra eller högra halva. Själv valde jag att ha dragkedjan på den vänstra halvan då jag tycker det är bekvämast. Om jag halvligger inne i tältet så har jag vänstra armen fri (jag är vänsterhänt).

Dörr - innertält
En annan fråga är hur dörren till innertältet skall öppnas. Ett sätt är att ha en dragkedja i ovankant och en i sidan. Dörrväven kommer då att falla ner på marken när dörren öppnas, vilket kan ha sina fördelar.

Jag valde att ha en dragkedja i underkant och en i sidan. Det innebär att om jag vill ha dörren helt öppen så rullar jag ihop dörrväven och knyta fast den i ovankant med två snören. Vilket är lätt gjort. Fördelen är att om jag måste kila ut eller in i tältet och det är mycket mygg och flygfän i luften så är dörren endast öppen en kort sekund. För även om båda dragkedjorna är helt öppna så är öppningen ändå mer eller mindre stängd. På detta sätt har jag fler valmöjligheter. Så resonerade jag i alla fall denna gång. Faller dörrväven däremot ner på marken eller åt sidorna, så är öppningen vidöppen och det är fritt fram för alla flygfän.

Stag- och stormlinefästen
Linfästen görs lättast av vikta rembitar. Eller så tar du och viker en vävbit 3-4 gånger och använder som fäste.

Markfästen
Markfästen görs även de lättast av vikta rembitar. Ett annat sätt är att vika en vävremsa 3-4 gånger till ett band. I markfästena har jag även knutit fast gummilinor vilka används om jag vill spänna ut väven eller då jag har en luftspalt mellan mark och väv. De är även praktiska om det skulle råka vara en sten eller något annat hårt i marken precis under ett linfäste. Normalt används 6 markfästen, men det finns totalt 14 st.

Stag-/Stormlinor
Det behövs 6 linor för att sätta upp tältet. 2 i varje gavel och 1på varje långsida. Dessa linor har som huvudsyfte att spänna ut yttertältet, sekundärt att fungera som stormlinor. Linor med en diameter på 1-3 mm kan användas. Det finns totalt 22 st linfästen.

Linsträckare
Linsträckare kan göras av aluminium eller plast. Eller så köper du en påse linsträckare i friluftsbutiken. De kostar i regel inte många kronor.

Markpinnar
Markpinnar har du kanske redan eller så köper du en påse pinnar i friluftsbutiken. Men du kan även göra dem själv. T ex av en bockad alu-plåt. Eller varför inte testa virk-/stickpinnar? Normal behövs 12 st markpinnar för att sätta upp tältet (6 staglinor och 6 markfästen).

Fastsättning av innertältet
I hörnen på yttertältet kan du sy fast plastringar där innertältet hakas fast. Yttertältet kan även användas utan innertält eller med en formsydd markväv.

Tejpa och täta sömmar
Om sömmarna på yttertältet skall tätas är en smaksak. Jag valde denna gång att tejpa alla sömmar. Ett annat sätt är att använda silikon eller något annat tätningsmedel. Men var noga och testa på en provbit först så du är helt säker på att medlet eller tejpen fungerar på den aktuella väven. Annars finns risken att tätningen börjar lossa efter ett tag!

Marker, klippa och sy
Att vara noggrann med förarbetet är A och O för att slutresultatet skall bli bra. Är du noga kommer delarna att passa ihop och du slipper att kompromissa och dra för att få ihop tältet.

Lägg ut väven på golvet och sträck den försiktigt så den ligger helt plant. Fixera runt om med tejp. Dra inte i väven med våld för då kan de färdiga delarna bli sneda och vinda! Märk och markera alla klipp- och sylinjer. Klipp ut delarna.

Är du osäker kan du i stället börja med att rita upp mönsterdelarna i naturlig storlek, t ex på brunt omslagspapper. Fäst sedan mönstret på väven och markera alla sy- och klipplinjer. Plocka bort mönstret och klipp ut delarna.

Att ha ett stort arbetsbord gör att syarbetet flyter lätt och snabbt. Inte minst när man syr tält och måste hantera stora mängder väv på bordet. Och det gäller att tänka både en och två gånger innan man gör något så man slipper sprätta upp felaktiga sömmar.

Tid
Med lite syerfarenhet tar det inte många timmar att sy ett tält. Själv gjorde jag detta tält på några kvällar, efter att de dagliga kvällsrutinerna med läxor, dusch, mat osv var klara och de minsta barnen var i säng. Och på en kväll från ca 20.00 till 24.00 kommer man långt. Innertältet gjordes t ex på två kvällar. Inget märkvärdigt alltså. Många andra hänger t ex framför TVn motsvarande tid.

Yttertält

Designritning
Yttertält mått
Yttertält gavel
Yttertält sammansättning
Mark- och linfästen
Stavfäste
Droppkant
Linsträckare
Ventil

Innertält

Innertält mått
Innertält - framifrån

Copyright 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se


Fig. 1. UL 1 - tält för 1 person med absid och ingång på långsidan. Här på den första turen i Svartedalen.


Fig. 2. Öppen absid. Även den högra absidhalvan kan vikas bort om jag vill ha långsidan helt öppen.


Fig. 3.


Fig. 4. Droppkanten i närbild. Ventilluckan är fäst med kardborre runt om kan vid behov tas bort helt. Huvudanledningen till detta är att jag tänker prova några olika typer av luckor och stängningar.


Fig. 5. Innertältet har både dörr- och gavelventiler vilket ger ökad ventilation. Väggar och tak är av kondensfri Pertex 4 och bottenväven är samma väv som till yttertältet. Ventilluckorna stängs med kardborre. Jag tyckte det räckte då detta tält används i skogsterräng.


Fig. 6. Om öppningen/dörren skall vara åt vänster eller höger är en smaksak. Själv ville jag ha öppningen och huvudet åt vänster då jag tycker det är bekvämast. Men det beror kanske på att jag är vänsterhänt? För om jag nu ligger ner på sidan så stödjer jag överkroppen med högerarmen och vänsterarmen är fri.


Fig. 7. Liten packvolym och 1,2 kg.

Klicka på bilderna nedan och förstora dem!

Fig. 8. Trådmodell i skala 1:1. Fig. 9. Markeringsplatta.
Fig. 10. Dags att markera sy- och klipplinjer på ytterväven. Fig. 11. Myggnäten sys fast på gavelventilerna.
Fig. 12. Takdelen sys fast på absid- och bakdelen. Man får inte glömma att sätta linfästen osv på plats innan delarna sys ihop! Fig. 13. Ena droppkanten är färdig att sys fast.
Fig. 14. Gavel och droppkant nålas fast på tak-/sidostyckena och sys fast.
Fig. 15. Det är en hel del väv att ratta i symaskinen men det är inga problem.
Fig. 16. Fästa innertältet. Fig. 17. Stavfäste med gummilina och linstopper.
Fig. 18. Specialstrykbräda för att tejpa raka sömmar. Fig. 19. Tejpning av sömmar.
Fig. 20. Delarna till innertältet markeras på väven. Fig. 21. Framstycket till innertältet är klart.
Fig. 22. Myggnät till gavelventilen på innetältet sys fast. Fig. 23. Ena gaveln på innertältet sys fast på bottendelen.
Fig. 24. Ena bakstycket sys fast på bottendelen. Fig. 25. Markfäste med gummilina.
Fig. 26. Fäste på innertältet. Fig. 27. Tork-/pryllina i taket i innertältet.
Fig. 28. Låsa staglinan på gaveln. Fig. 29. Låsa staglinan på långsidan.
Fig. 30. Yttertältet med luftspalt. Fig. 31. Fastsättning av innertältet.
Fig. 32. Gavelpinne och kort staglina. Fig. 33. Dörrventil - innertält.
Fig. 34. Helt öppen gavelventil. Fig. 35. Staglina på långsidan.
Fig. 36. Innertältet med öppen dörrventil. Fig. 37. Halvöppen gavelventil.
Fig. 38. Linfäste. Fig. 39. Staglinan på långsidan.

Translate »